Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στη Μεσσηνία !!!

Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στη Μεσσηνία 
Μεγάλη ήταν η καταστροφή σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας, κυρίως στον ελαιόκαρπο, από την προχθεσινή χαλαζόπτωση.
Σύμφωνα με τις αυτοψίες των γεωπόνων των αρμόδιων υπηρεσιών, πιο σοβαρή φαίνεται να είναι η κατάσταση στην Τριφυλία, ενώ και σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης η ζημιά είναι τέτοια, που πρέπει να κινηθούν διαδικασίες αποζημιώσεων.
Ειδικότερα, δύο κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας πραγματοποίησαν αυτοψίες χθες: Το ένα σε περιοχές στον Αρι, το Αριοχώρι, την Ασπροπουλιά, το Πλατύ, τον Αγιο Φλώρο, τ’ Αρφαρά και το Πήδημα και το δεύτερο στο Νεοχώρι Αριστομένη, την Καρποφόρα, το Αβραμιού, τη Λευκοχώρα, την Ανδρούσα, την Ελληνοεκκλησιά, τη Λάμπαινα και την Αρσινόη.
 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα, διαπιστώθηκε ότι σε εκτεταμένες περιοχές των παραπάνω κοινοτήτων υπάρχει ζημιά από τη χαλαζόπτωση στον ελαιόκαρπο, η οποία είναι κλιμακούμενη από ήπιας έως σοβαρότερης έντασης συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά είναι πάνω από το 20% - 25% και πρέπει να γίνει αναγγελία και να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Σε εκπροσώπους φορέων των κοινοτήτων αυτών και σε πληγέντες παραγωγούς δόθηκαν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό των ελαιοδέντρων, που αφορά την προστασία τους από βακτηρίωση με ψεκασμούς με χαλκούχα και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες ενόψει αποζημιώσεων. 

Στην Τριφυλία, σύμφωνα με την ενημέρωση, προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρή χαλαζόπτωση στις ελαιοποιήσιμες κι επιτραπέζιες ελιές και σε υπαίθρια κηπευτικά στις Δημοτικές Ενότητες Κυπαρισσίας (Φαρακλάδα, Σπηλιά, Αρμενιοί κ.λπ.), Γαργαλιάνων (Δ.Κ. Γαργαλιάνων στις περιοχές Λαγκούβαρδο, Διαλισκάρι, Πελεκιτός και Κάναλος), Τ.Κ. Λεύκης (Τραγάνα) και Αυλώνος (Ελαία, Καρυές, Αυλώνα, Πλατάνια).

Στην ανακοίνωση για την Τριφυλία επισημαίνεται ότι υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν μεγάλη.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου